Skip til hoved indholdet
    Hjem 1 Grundlag 1 Grundlag

1 Grundlag

Vandforsyningsplan 2021-2031 er udarbejdet i henhold til Vandforsyningslovens § 14. Vandforsyningsplanen gælder for hele Assens Kommune i perioden fra 2021 til 2031 og erstatter Vandforsyningsplan 2011-2021.

Inden den politiske behandling har planen været i teknisk høring hos alle almene vandværker i Assens Kommune samt hos nabokommuner som har vandværker der forsyner ejendomme inden for Assens Kommune.

Forslaget til Vandforsyningsplan 2021-2031 har været i offentlig høring i 10 uger fra den 7. april 2022 til den 16. juni 2022

Der er indkommet fire høringssvar. Høringssvarene er refereret under bilag.

Planen er endeligt vedtaget 31. august 2022

De er truffet afgørelse om at Vandforsyningsplan 2021-31 ikke vil påvirke miljøet væsentligt og planen er derfor ikke er omfattet af krav om miljøvurderingspligt. Afgørelsen er offentliggjort den 7. april 2022 og kan ses under bilag.

1 Grundlag

Formålet med Vandforsyningsplan 2021-2031 for Assens Kommune er, at strukturere behovet for udviklingen af vandværker og ledningsnet i kommunen. Planen skal sikre, at indvindingen af grundvand i kommunen foregår på et bæredygtigt grundlag, så vandløb, søer og naturområder ikke påvirkes negativt og med mindst mulig klimapåvirkning i tråd med kommunes klimastrategi. Forhold vedrørende grundvandsbeskyttelse behandles i kommunens indsatsplaner.

Vandforsyningsplan 2021-2031 skal understøtte vandværkernes arbejde med at sikre, at borgerne i Assens Kommune kan modtage rent drikkevand, der overholder de lovpligtige kvalitetskrav.

Forsyningsstrukturen skal udvikles i takt med kommunens udvikling i øvrigt, så vandværkerne og forsyningsnettet også i fremtiden kan løfte opgaven og garantere en høj forsyningssikkerhed for både borgere og erhverv.

Indvindingen af drikkevand er og vil fortsat være fordelt decentralt i Assens Kommune for at understøtte at udnyttelsen af drikkevandsressourcen forvaltes mest hensigtsmæssigt. Den decentrale indvinding sikrer, at der ikke sker en uhensigtsmæssig påvirkning af grundvandsressourcen til skade for grundvandskvaliteten, vådområder og naturen. Den decentrale indvinding er en bæredygtig indvinding, da den reducerer påvirkningen af de enkelte grundvandsmagasiner og indvirkningen på natur- og vådområder mindskes. Den decentrale indvinding øger forsyningssikkerheden, da en evt. forurening af et grundvandsmagasin kan begrænses til at påvirke et færre antal forbrugere.

For at skabe yderligere forsyningssikkerhed for borgerne forventer Assens Kommune, at vandværkerne etablerer forbindelsesledninger mellem forsyningsanlæg-gene, så de på den måde sikrer en stabil levering af rent drikkevand til borgerne i kommunen, selv hvis et vandværk midlertidigt må lukke.

Assens Kommune vil fortsat arbejde for, at der er et styrket samarbejde med og mellem vandværkerne i kommunen, så det bliver en fælles opgave at løfte de fremtidige opgaver på vandforsyningsområdet. Assens Kommune vil også under-støtte udviklingen i tråd med klimastrategien, så der sikres en bæredygtig forsyning, der indarbejder tiltag den sænker CO2 udledningen.

Vandværkerne i kommunen har ansvaret for den daglige drift af vandforsynings-anlægget samt for energieffektiv vedligehold og udvikling af egne anlæg. Det enkelte vandværk har pligt til at sørge for, at forsyningen kan følge med i den udvikling der er beskrevet i planen, herunder at iværksætte ændringer af anlæg, der fremgår af planen.

Hvis et vandværk planlægger ændringer eller udvidelser af egne anlæg, skal vandværket altid søge om tilladelse hos kommunen. Kommunen skal tilse, at vandværkets planer er i overensstemmelse med udviklingen af den samlede forsyningsstruktur.

Vandforsyningsplan 2021-2031 har ligesom den foregående en varighed på ti år, men gennemgås og revideres efter 5 år i 2026.

Vandforsyningsplan 2021-2031 indeholder en beskrivelse af grundvandsressourcen, de enkelte almene vandværker, de private brønde og boringer samt indvindingerne til erhverv og landbrug.

De målsætninger og retningslinjer, som kommunen og de almene vandværker skal planlægge efter for at sikre drikkevandsforsyningen fremover, fremgår af afsnittet målsætninger og retningslinjer.

Under udarbejdelsen af vandforsyningsplanen har Assens Kommune været på tilsyn hos alle vandværker og kildepladser, så vandforsyningsplanen hviler på det bedst mulige grundlag. Oplysninger om vandværkerne ses under hvert vandværk i afsnittet vandværker.

Udviklingsplanen for vandforsyningen i Assens Kommune kan læses under afsnittet forsyningsstruktur og handleplan for det enkelte vandværk kan læses under hvert vandværk i afsnittet vandværker.

Hvis du er interesseret i at vide mere om det vandværk, som du bliver forsynet fra, eller er du i tvivl om hvilket vandværk du får vand fra, kan du tjekke kort over forsyningsområder eller gå på Vandværker i Assens Kommune

 

Den digitale plan

Vandforsyningsplan 2021-2031 ligger som en digital plan på kommunens hjemmeside. Assens Kommune har fravalgt papirudgaven, dels for at spare penge og papir - i overensstemmelse med kommunens klimastrategi, dels for altid at have en ny og opdateret plan tilgængelig for kommunens borgere.

 

Opdatering

Alle betydende ændringer vil blive indført som et tillæg til planen og skal godkendes politisk. Assens Kommune vil løbende indføre mindre ændringer, der ikke kræver politisk godkendelse. Eksempler herpå er opdatering af nyest gældende data for vandværket samt ajourføring af links, illustrationer mv.

Vandforsyningsplanen tager udgangspunkt i den eksisterende vandforsynings-struktur i Assens Kommune og er udarbejdet inden for rammerne af gældende lovgivning. Vandforsyningsplanen er en sektorplan og er underlagt den fysiske planlægning, som fremgår af Assens Kommunes Kommuneplan.

Vandforsyningsplanen er udarbejdet i henhold til § 14 i Vandforsyningsloven, LBK 1450 af 5. oktober 2020 og beskriver, hvorledes vandforsyningen i kommunen tilrettelægges.

Indhold og rammer for udarbejdelse af planen er reguleret af Bekendtgørelse om vandforsyningsplanlægning, BEK nr. 831 af 27. juni 2016 og kan ses i tabellen nedenfor

  1. Angivelse og lokalisering af de forventede behov for vand i kommunen, fordelt på forskellige forbrugergrupper (husholdning, institutioner, industri- og håndværksvirksomheder, landbrug, herunder markvanding, gartneri, samt dambrug m.v.).

  2. Angivelse af beliggenheden og kapacitet af de bestående almene vandforsyninger med tilhørende behandlingsanlæg, beholderanlæg og pumpeanlæg samt beliggenhed af vandforsyningernes ledningsnet, herunder eventuelle forbindelsesledninger mellem vandforsyningerne.

  3. Angivelse af, hvilke dele af kommunen, der påregnes forsynet med vand fra indvindingsanlæg på de enkelte ejendomme eller fra ikke-almene vandforsyninger, og hvilke dele af kommunen, der straks eller senere påregnes forsynet fra almene vandforsyninger.

  4. Angivelse af de bestående almene vandforsyninger, der skal indgå i den fremtidige vandforsyning i kommunen, herunder deres ejerforhold, og af beliggenheden og kapacitet af fremtidige almene vandforsyninger.

  5. Angivelse af de nuværende og fremtidige forsyningsområder for almene vandforsyninger i kommunen.

  6. Angivelse af om der skal tilføres vand fra andre kommuner, eller om der fra kommunen kan leveres vand til forbrug uden for kommunen.

  7. Angivelse af hvorvidt der skal etableres, nedlægges eller udbygges almene vandforsyninger for at sikre en tilstrækkelig og hensigtsmæssig forsyning i kommunen.

Tabel: Krav til indholdet i en vandforsyningsplan i henhold til Bekendtgørelse om vandforsyningsplanlægning.

Vandforsyningsplanen er udarbejdet på baggrund af data indsamlet hos de enkelte vandværker i efteråret 2020 samt data fra det seneste tekniske hygiejniske tilsyn på vandværkerne udført af Assens Kommune afviklet maj - juni 2020.

Der er afholdt to møder med Vandrådet i Assens Kommune, og der har været afholdt møder i foråret 2021 med de almene vandværker i de enkelte vandværksgrupper. Vandværkerne har haft de udarbejdede vandværksbeskrivelser og handleplaner til gennemsyn.

Forslaget til Vandforsyningsplan 2021-2031 har været i offentlig høring i 10 uger fra den 7. april 2022 til den 16. juni 2022.

Afgørelse om at Vandforsyningsplan 2021-31 ikke vil påvirke miljøet væsentligt og derfor ikke er omfattet af krav om miljøvurderingspligt er offentliggjort den 7. april 2022.

I henhold til Miljøvurderingsloven (Bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), nr. 973 af 25. juni 2020), skal det klarlægges, om der skal udføres en miljøvurdering af vandforsyningsplanen. Det er den enkelte konkrete plans indhold, der bestemmer om planen skal miljøvurderes. Der foretages derfor i henhold til lovens § 10 en screening. I lovens bilag 1 og 2 nævnes følgende emner med relevans for vandforsyning:

  • Arbejder i forbindelse med indvinding af grundvand eller kunstig tilførsel af grundvand, hvor den indvundne mængde vand udgør mindst 10 mio. m³/år (bilag 1)
  • Vandforvaltningsprojekter inden for landbruget, herunder vandings- og dræningsprojekter (bilag 2)
  • Vandforsyningsboringer (bilag 2)
  • Anlæg af vandledninger over større afstande (bilag 2)
  • Arbejder i forbindelse med indvinding af grundvand og kunstig tilførsel af grundvand, som ikke er omfattet af bilag 1 (bilag 2)

Vandforsyningsplanen tager udgangspunkt i den eksisterende vandforsyningsplan 2011-2021 og vandforsyningsstruktur, og den er udarbejdet inden for rammerne af den gældende lovgivning og den fysiske planlægning i kommunen, herunder kommuneplanen. Den eksisterende decentrale vandforsyningsstruktur fortsættes, og der forventes ingen større ændringer i det samlede vandforbrug i planperioden. Planforslaget vil eventuelt omfatte nye anlægsarbejder og nye indvindingsboringer samt nødforbindelsesledninger mellem vandforsyningsanlæggene.

Vandforsyningsplanen fastlægger ikke bindende rammer for udvidelser, og ændrer ikke den eksisterende vandforsyning. Planen indeholder således alene mindre ændringer. Hvis anlægsarbejder udføres i planperioden, gennemføres en screening i henhold til gældende bekendtgørelse nr. 244 af 22. februar 2021 om samordning af miljøvurderinger og digital selvbetjening m.v. for planer, programmer og konkrete projekter omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Planen påvirker desuden ikke internationale beskyttelsesområder (natura 2000-områder) væsentligt.

Assens Kommune har udført en screening af vandforsyningsplanen og vurderer på denne baggrund, at der ikke skal foretages en miljøvurdering af vandforsyningsplanen. Kommunens afgørelse kan læses her.

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

Telefontider

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Rådhus Allé 5
5610 Assens

Nyttige links